top of page

Bokeh voor beginners


Ken je het probleem dat je een mooie foto wil maken van je gezin, prachtige boom of je huisdier en het lukt maar niet om je onderwerpen eruit te laten springen. Die dromerige achtergrond krijg je niet voor elkaar, de mooie achtergrondlichtjes worden niet wazig en groot. Lees dan vooral verder want ik ga je hierbij helpen!


Laten we beginnen bij het begin. Die wazige achtergrond wordt ook wel het ‘bokeh-effect’ genoemd. Het woord "bokeh" is afkomstig uit het Japans en wordt gebruikt om de kwaliteit van de onscherpte in een foto te beschrijven. Dit geeft een professionele uitstraling aan je foto’s.

Nu leg ik iets uit over hoe een foto in elkaar steekt. Als fotograaf is het belangrijk om de scherptediepte van je foto's goed te begrijpen. Je leest het goed, ik schrijf het woord fotograaf op. Want jij leest dit nu, dat betekent dat je geïnteresseerd bent in deze informatie. Iedereen die foto’s maakt is een fotograaf. Je kan voor jezelf bepalen of je een beginner bent, gevorderde of professionele fotograaf. Iedereen heeft baat bij deze informatie en iedereen is welkom.


Wat is scherptediepte? Dit verwijst naar het deel van de foto dat scherp is, vanaf de voorgrond tot de achtergrond. Het beheersen van scherptediepte is een belangrijk aspect van fotografie en kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je foto's.


Er zijn verschillende factoren die bepalen of je wel of geen wazige achtergrond (bokeh) krijgt op je foto's. Eén van deze factoren is de grootte van de lensopening van je camera. Het groter of kleiner maken van je lensopening heet diafragma.

Hoe groter de lensopening, hoe meer licht er op de sensor valt en hoe ondieper de scherptediepte wordt. Dit geeft meer bokeh-effect op je foto. Hoe kleiner de lensopening, hoe minder licht er op de sensor valt en hoe groter de scherptediepte.


Met een telefooncamera is het vaak lastig om de grootte van de lensopening aan te passen, maar met een spiegelreflex- of systeemcamera kun je dit wel handmatig instellen. Met je telefoon kan je met de nieuwere modellen tegenwoordig wel in het menu kiezen voor ‘portret’ waarmee je ook al aardig in de buurt kan komen met de foto die je wil. Dit is een software instelling. Je kan de mate van ‘wazigheid’ achteraf ook aanpassen en zelfs verwijderen als je het niet mooi vindt. Probeer het maar eens, misschien heeft dit je al voldoende geholpen. Ben je nieuwsgierig naar meer? Lees dan even verder.


Kies de juiste lens Een van de belangrijkste factoren bij het verkrijgen van een wazige achtergrond is de lens die je gebruikt. Lenzen met een groot diafragma (lage F-waarde) produceren een ondiepe scherptediepte. Dus hoe lager de F-waarde, hoe meer bokeh je krijgt. Een 50mm f/1.8 lens is bijvoorbeeld een geweldige lens voor portretten met een wazige achtergrond. Je hebt ook al lenzen die tot f/1.2 gaan. Let er wel op dat hoe lager je gaat zitten met je F-waarde hoe moeilijker het ook weer is om goede foto’s te maken. Als je niet oplet stel je al snel scherpt op de haren, wimpers of neus en dan zijn de ogen alweer wazig. Dat is niet wat je wil! De ogen wil je scherp hebben. Samenvattend kan ik zeggen dat wanneer je een foto maakt met een klein diafragma (hoog F-getal), bijvoorbeeld f/11, alles zo goed als scherp zal zijn en er geen sprake is van ‘bokeh’. Fotografeer je op de automatische stand met je camera? Dan heb je kans dat je vaker met een hoog F-getal fotografeert, je camera bepaalt voor jou wat de beste keuze is en die weet niet dat jij graag een romige/wazige achtergrond wil hebben.


Verander de afstand tussen de camera en het onderwerp Als je dichter bij het onderwerp komt (of inzoomt met je lens), wordt de scherptediepte ondieper, wat resulteert in meer bokeh.


Verander de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond Als het onderwerp verder bij de achtergrond vandaan staat, zal de achtergrond ook meer wazig worden.


Fotografeer met een lange brandpuntsafstand Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe ondieper de scherptediepte is. Kies je lens of objectief daarop uit.


Tot slot is het van belang om te oefenen en te experimenteren. Het maken van goede foto's vergt oefening en geduld. Probeer verschillende instellingen uit en kijk wat het beste werkt voor jouw situatie en camera. Door te experimenteren zul je er uiteindelijk achter komen hoe je het beste mooie foto's kunt maken van je dierbaren met een mooie wazige achtergrond.

Veel plezier met fotograferen!


Laat het mij vooral weten of je hier iets van hebt opgestoken of als je nog vragen hebt. Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Let me know!

Comments


bottom of page